Tarta z pokrzywą z własnego ogródka

Czy jest jeszcze ktoś, kto pokrzywę traktuje tylko jako chwast a nie zioło lecznicze o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych?

Taką tartę popełniłam w weekend a domownikom nie przyznałam się czym jest „to zielone” na tarcie, więc pewnie wzięli to za szpinak lub coś podobnego :-).

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 jajko

75 g. masła klarowanego

szczypta soli

na nadzienie: 

miska pokrzywy z własnego ogródka

200 g. śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)

2 jajka

garść suszonych pomidorów

sól i gałka muszkatołowa do smaku

odrobina sera dobrej jakości (opcjonalnie)

Zagnieść ciasto (u mnie z mąki kukurydzianej, ale można poeksperymentować z innymi mąkami), wyłożyć do natłuszczonej formy na tartę i piec przez 15 min. w nagrzanym piekarniku o temp. 200 st. W tym czasie sparzyć pokrzywę wrzątkiem, odcisnąć i posiekać. Dodać śmietanę, jajka, drobno posiekane pomidory suszone, sól i gałkę muszkatołową do smaku. Wymieszać, wylać na upieczony spód. Opcjonalnie na wierzchu posypać startym serem i zapiekać do ścięcia się ( u mnie 20 minut).

Smacznego!

Udostępnij