Tarta z pokrzywą z własnego ogródka
Czy jest jeszcze ktoś, kto pokrzywę traktuje tylko jako chwast a nie zioło lecznicze o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych?
Taką tartę popełniłam w weekend a domownikom nie przyznałam się czym jest „to zielone” na tarcie, więc pewnie wzięli to za szpinak lub coś podobnego :-).
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
75 g. masła klarowanego
szczypta soli
na nadzienie:
miska pokrzywy z własnego ogródka
200 g. śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
2 jajka
garść suszonych pomidorów
sól i gałka muszkatołowa do smaku
odrobina sera dobrej jakości (opcjonalnie)
Zagnieść ciasto (u mnie z mąki kukurydzianej, ale można poeksperymentować z innymi mąkami), wyłożyć do natłuszczonej formy na tartę i piec przez 15 min. w nagrzanym piekarniku o temp. 200 st. W tym czasie sparzyć pokrzywę wrzątkiem, odcisnąć i posiekać. Dodać śmietanę, jajka, drobno posiekane pomidory suszone, sól i gałkę muszkatołową do smaku. Wymieszać, wylać na upieczony spód. Opcjonalnie na wierzchu posypać startym serem i zapiekać do ścięcia się ( u mnie 20 minut).
Smacznego!
Zostaw komentarz