user_mobilelogo

Licznik odwiedzin

© 2009-2015 by GPIUTMD

Wszystkie wpisy alfabetycznie

poniedziałek, 04 maj 2015 00:00

Dieta przy ostrych zapaleniach błony śluzowej żołądka (z nadżerką)

 

W weekend rozmawiałam z osobą, która ma właśnie taki problem, więc na gorąco przekazuję tu zalecenia żywieniowe wg TCM na taką okoliczność, być może przydadzą się komuś cierpiącemu.

Co jeść w takiej sytuacji?

Przede wszystkim niewiele.

Do bazowych produktów należy biały ryż. W takim stanie zapominamy wszystko co wiemy o przewadze ryżu nierafinowanego (brązowego) nad białym i sięgamy po biały, bo brązowy jest w ostrym stanie zbyt ciężkostrawny.

Ryż jemy najlepiej jako kleik, albo congee.*

 congee

Jemy również:

Gotowaną marchewkę, gotowaną dynię, kaszkę kukurydzianą na wodzie, ugotowanego ziemniaczka.

Nie stosujemy ostrych przypraw, w tym czosnku i cebuli. Absolutnie nie stosujemy cukru i innych słodzików (cukier jest najbardziej zapalnym produktem żywnościowym, a nadżerka to nic innego jak stan zapalny).

Wskazane jest też picie sklarowanego soku z ziemniaka, który świetnie działa na żołądek i nadżerki.

Sok taki robi się w ten sposób, że po wyciśnięciu ziemniaka, koniecznie odczekujemy, aż skrobia opadnie na dno szklanki. Sok nad skrobią jest klarowny. Delikatnie odlewamy tylko tę sklarowaną część i ją pijemy. Surowej skrobi nie wolno jeść!

Można również sięgnąć po sok z surowej kapusty, który ma zdolności regenerujące błonę śluzową żołądka (leczy nawet wrzody żołądka), zaczynamy od ¼ szklanki, jeśli dobrze to znosimy to kontynuujemy przez kilka tygodni zwiększając powoli dawkę do 1 szklanki, jeśli występuje pogorszenie pieczenia i bólu – nie kontynuujemy.

Sklarowany sok z ziemniaka i sok z kapusty najlepiej pić na czczo.

Dobrze działa również rumianek, macerat z korzenia prawoślazu i macerat z siemienia lnianego. Maceraty robimy w ten sposób, że 1-2 łyżki korzenia prawoślazu (lub siemienia lnianego) zalewamy 1 szklanką zimnej wody w szklanym naczyniu i pozostawiamy na kilka godzin. Tuż przed wypiciem dodać do niego trochę ciepłej wody (aby nie pić zimnego), przecedzić przez sitko i wypić przed snem.

Powyższe zalecenia dotyczą łagodzenia objawów i zaleczenia nadżerki. Oczywiście po zażegnaniu stanu ostrego trzeba zrobić rachunek sumienia i radykalnie zmienić dietę na zdrową i pełnowartościową.

* Congee (wym. kondżi) – „woda ryżowa”, wodnista papka lub kleik gotowany na małym ogniu w 5-6-krotnie większą ilością wody. Wg. TCM congee powinno się gotować 4-6 godzin, w naszych warunkach jeśli będzie krócej, też pomoże.

Share on Myspace
Czytany 1498 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 30 sierpień 2015 21:56

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


 

Zdrowie to jedynie kwestia nawyku,

wielu drobnych przyzwyczajeń,

które składają się na całość

a jedyną osobą, która może Cię uzdrowić

jesteś Ty sam.