user_mobilelogo

Licznik odwiedzin

© 2009-2015 by GPIUTMD

Wszystkie wpisy alfabetycznie

sobota, 07 luty 2015 00:00

Rozgrzewająca i pożywna zupa z soczewicy, idealna na zimowe popołudnie 

 

Tę zupę „popełniłam” przypadkowo, ale została już na zawsze w naszym domowym repertuarze. To zupa z tych, które lepiej smakują następnego dnia, kiedy smaki się przenikną i połączą. Ja zawsze gotuję cały duży gar, a i tak znika w ciągu 2 dni smile

Składniki:
Ok. 2,5 l. bulionu warzywnego domowej roboty
Opakowanie soczewicy czerwonej (ok. 400 g.)
Ok. 100-120 g. soczewicy zielonej
3-4 ziemniaki (lub 1 batat w wersji zdrowszej)
2 średniej wielkości cebule
1 puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże pomidory obrane ze skóry)
1/3 - 1/2 papryczki chili wydrążonej z pestek lub szczypta chili w proszku
3 łyżeczki soli tybetańskiej lub kamiennej bez konserwantów i antyzbrylaczy
papryka słodka do smaku (ja daję 3 łyżeczki)
2 liście laurowe
3-4 łyżki soku z cytryny
2 cm startego na drobnej tarce imbiru (opcjonalnie)
1 łyżka zdrowego słodu (opcjonalnie)
1 łyżka kurkumy

Oba rodzaje soczewicy zalać wodą na 2-3 godziny, albo choć przepłukać. Wylać wodę (usuwamy w te sposób kwas fitynowy i jego sole, które mają tendencje do wiązania w sole i chelaty magnez, wapń, żelazo, kobalt, cynk, czego w większości przypadków nie chcemy).

Bulion wlewamy do dużego garnka, dodajemy soczewicę czerwoną i zieloną, pomidory, liście laurowe. Doprowadzamy do zagotowania. Jeśli pojawią się szumowiny – usuwamy je (problem zwykle nie występuje przy stosowaniu soczewicy bio). Gotujemy ok. 5 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki lub batata i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do zupy. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na łyżce oliwy z oliwek, aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno pokrojone chili, kurkumę, paprykę słodką, imbir i słód (słód opcjonalnie, gdyż używamy batata, pomijamy całkowicie). Gotujemy dalej ok. 20 min. Na koniec dodajemy sól, sok z cytryny i resztę oliwy. Gotujemy do miękkości (ok. 10-15 min.). Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy bulionu lub wody.

Świeży imbir i papryczka chili nadają zupie charakter mocno rozgrzewający, gdybyśmy chcieli je zastąpić suszonym imbirem i suszonym chili, trzeba ich dodać odpowiednio mniej, gdyż te przyprawy w formie suszu są ekstremalnie rozgrzewające.

Smacznego!

Share on Myspace
Czytany 1487 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 30 sierpień 2015 21:51

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


 

Zdrowie to jedynie kwestia nawyku,

wielu drobnych przyzwyczajeń,

które składają się na całość

a jedyną osobą, która może Cię uzdrowić

jesteś Ty sam.